Hapthotherapie uitgebreid

Hapthotherapie

Haptotherapie is er op gericht om jou weer in contact te brengen met je gevoel. Je lichaam is daarvoor de basis want dat geeft allerlei signalen af. Als je die signalen gaat verstaan, herken je gemakkelijker je grenzen en ontdek je wat wel en niet goed voor je is. Zo kun je beter voor jezelf zorgen en de dingen doen die je echt wilt, ongeacht wat mensen van je verwachten of wat anderen doen.

Door ervaringsoefeningen, zul je ervaren wat jij gewend bent te doen, hoe dat voor je voelt (geeft het je energie of word je er moe van?), maar ook hoe het anders kan. Zo word je bewuster van wat jou goed doet en wat niet. Het doel is dat je beter keuzes leert maken: dat wil ik wel en dat niet meer. Ook de aanraking op de bank is een middel om jezelf te ervaren. Wat voel je als je wordt aangeraakt? Hoe is het als er iemand bij je komt? Wat maakt dat in je los en wat vertelt dat over hoe jij in het leven staat? Kun je de ander bij je toelaten en kun je ontvangen wat de ander je te geven heeft, of sluit je je af omdat je je niet op je gemak voelt? Het een is niet beter dan het ander, maar het geeft wel informatie over hoe jij de dingen beleeft en wat je misschien nodig hebt om het anders te ervaren.

Waarom moet je leren voelen, dat kan toch iedereen? Waarom is voelen soms zo lastig? Eigenlijk zijn mensen in aanleg gevoelswezens. Kinderen voelen de dingen vaak feilloos aan. Waarom kunnen we contact met het gevoel kwijtraken? Het kan te maken hebben met de mate waarin je erkenning en bevestiging hebt gekregen voor dat wat je voelde. Als je niet bevestigd wordt of sterker nog, als dat wat je voelt door de ander ontkend wordt, dan vertrouw je minder op je gevoel en luister je er minder naar. Je kunt ook aan je gevoel voorbij gaan door het hoge tempo waarin we leven en de hectiek van alle dag; je gaat maar door en staat niet meer stil bij hoe het eigenlijk voelt.

Door de signalen van je lichaam (weer) te gaan ontdekken en er naar te gaan luisteren, kan je de verbinding met jezelf, met je hoofd en je lichaam, weer vinden en van daaruit ook de beweging met de ander aangaan, zonder jezelf te verliezen. Zo kan je groeien in de richting van steeds meer jezelf worden en durven zijn, je eigen keuzes durven maken, je eigen weg bewandelen, en open in de wereld staan. Dat zorgt voor rust en stevigheid. Het helpt je te leven met minder spanning zodat je lichaam niet hoeft te schreeuwen om gehoord te worden. Je ontwikkelt meer veerkracht.
Share by: